Themagroep mensen met een psychische en/of verstandelijke handicap
In onze maatschappij zien we helaas een stijging van het aantal verwarde personen, dakloosheid, arbeidsongeschiktheid, medicijngebruik en problematische schulden en ook dat het aantal zelfmoorden stijgt.
Verwardheid kan veel verschillende oorzaken hebben en vraagt om verschillende benaderingen.
We leven in een maatschappij die er op gericht is te kijken naar wat mensen nog wel kunnen en niet wat niet meer kan.
Het bezuinigingsproces, waardoor het aantal bedden in de psychiatrie flink wordt afgebouwd, vormt een grote uitdaging voor onze maatschappij.
Het op orde krijgen van ambulante zorg en cliënten weer op de weg te helpen om een plaatsje te verwerven in de samenleving is nog verre van ideaal.
We zoeken gezamenlijk naar nieuwe wegen zoals in de methode “Just culture”: een cultuur met de juiste balans tussen veiligheid en rechtvaardigheid. Waarin vooroordeelvrij gekeken wordt naar ieders rol, zonder het benoemen van verantwoordelijkheden uit de weg te gaan. We gaan leren dat de kern van “Just culture” erin ligt dat mensen niet beoordeeld worden op basis van de uitkomst, maar op basis van hun gedrag voorafgaand aan die uitkomst.
Als mensen zijn we geneigd om de ernst van de uitkomst mee te wegen in het oordeel over iemand die die uitkomst veroorzaakt heeft. Bijv. door rood rijden wordt zwaarder gestraft dan wanneer je iemand doodrijdt.
Als leden van de themagroep mensen met een psychische en/of verstandelijke handicap willen we iets gaan we betekenen voor deze groep, die sociaal maatschappelijk kwetsbaar zijn. Samen met de andere themagroepen van de ASD-Uden willen we ons hiervoor inzetten.
Ons motto is, dat ook personen met een verstandelijke handicap en/of een psychische achtergrond recht hebben op een eigen plaats in onze moderne samenleving, daar thuis kunnen zijn en zich er veilig en beschermd voelen.
Om dit te kunnen realiseren dienen er nog veel veranderingen in het denken en doen van de maatschappij gerealiseerd te worden. Hieronder onze speerpunten voor de komende tijd.
Speerpunten:
Door ontwikkelen van complexe zorg
Onderzoeken waar regionaal kan worden samengewerkt
Bovengenoemde gaan verbeteren, uitvoeren ter ondersteuning van verwarde personen.
Krachten bundelen door elkaar te helpen en ondersteunen (mantelzorgers en zorgdragers). Streven naar herinrichting van zorg in een ondernemerschap dat aansluit en betaalbaar maakt.
Het stimuleren en inzetten van ervaringsdeskundigheid als aanvulling op het reguliere aanbod.
Samenwerken met organisaties als, politie, bemoeizorg enz.